05/10/2016 13:26 · hverdag, lister

master 101

Hvordan skriver man en masteroppgave? Her er en liten steg for steg-oppskrift om du har en dag helt fri fra seminarer, jobb og øvrige avtaler som forstyrrer skriverytmen.

 1. Stå opp halv syv. Kroppen (min) fungerer best i krisemodus. Ta deg en kopp kaffe. Kjenn på ristingen i hodet og hender. Sett deg foran skjermen.
 2. IKKE sjekk mail, instagram, facebook, nyheter eller blogger. Det første du gjør er å åpne dokumentet.
 3. Dernest åpner du valgfritt musikkprogram. Skru på fest eller treningsmusikk. Blodet skal pumpe og hodet skal nikke i takt med musikken. (Du skal lure deg selv til å tro at) Skrivingen er en fest. Min beste sang er Bounce med Kelis og Calvin Harris – trykk på bildet for video.skjermbilde-2016-10-05-kl-13-21-28
 4. Ta for deg teksten i valgfri rekkefølge: les gjennom teksten, begynn der du sluttet i går, skriv i stream of consciousness/friskriving, renskriv det du friskrev i går.
 5. Når du står fast, er dritlei av å skrive, begynner å bli rastløs: ta deg fem minutter fri. Ta deg noen armhevinger, sjekk blogger, facebook osv.
 6. Skriv i alle fall en time til.
 7. Deretter er det tid for å lufte kropp og hode. Hvis du er i flytsonen kan du fortsette å skrive, men jeg vil anbefale en luftetur uansett. Typ, når klokka er tolv-halv ett (hvis du startet halv syv). (Er du på lesesalen er dette da du skal ta en kaffe med en kompis. Unngå å snakke om oppgaven; dette skal være en frisone.)
 8. Etter en times spaser- eller joggetur, hvor du har enten fått svetten til å sprute, eller har beundret de flotte høstfargene på trær og busker, og hodet ditt er tomt for masterstress, er det på tide med mat.
 9. Siden du er voksen kan du velge fritt mellom ostepop, havregryn og squashspagetti; så lenge det gjør deg glad og optimistisk.
 10. Hvis du har fått ideer til oppgaven under lufteturen skriv dem ned så raskt du klarer før de forsvinner (for det gjør de).
 11. Gjør tanken på å åpne dokumentet igjen deg kvalmen anbefaler jeg å finne teoribøker. Har du ingen enda; gå på biblioteket. Søk gjerne opp i oria først, eller bare velg deg en valgfri hylle på biblioteket (for uio + sosant: i andre etasje) og ransak den fra topp til bunn, fra venstre til høyre. Plutselig står du med ni bøker som høres interessante ut. Av erfaring er bare en, maks to, relevante; men du føler deg veldig akademisk når du går med en full pose fra biblioteket. Obs! Du kommer heller ikke til å nå over alle bøkene, fokuser på innledning og konklusjon først.
 12. Les frem til middag.
 13. Spis middag. Helst med venner eller kjæreste. Er du alene kan du sette på en serie, en som ikke har mer enn en episode tilgjengelig, f.eks. SKAM eller Nobel – dvs. IKKE Netflix.
 14. Etter middag er den kritiske timen; orker du å jobbe mer i dag? JA, du MÅ. Er det helt forferdelig kan du benytte deg av en last. Ta frem smågodt, en øl eller snusboksen; hva enn som fungerer. Klarer du å skrive etter klokken seks er du en helt! Og til og med helter trenger motivasjon. Men ikke gå for øller hver dag, da står du gjerne igjen med et relativt stort problem i mai etter innlevering.
 15. Endte du opp med å se film eller serier resten av kvelden? No worries – du ska få en dag i mårå.

 

Kommentarer er skrudd av for master 101